В 2021 році зимовий фізкультурно-спортивний реабілітаційний збір для осіб з глибокими порушеннями зору був успішно реалізований Українським центром з фізичної культури і спорту осіб з інвалідністю «Інваспорт» на базі Західного реабілітаційно-спортивного центру НКСІУ. Вже практично рік, як в Україні діють карантинні обмеження і для того, щоб безпечно реалізувати реабілітаційний захід необхідно ретельно підготуватися та провести необхідні тестування усім учасникам збору. Так, перед тим як почати реалізовувати комплексну систему реабілітаційних заходів для осіб з інвалідністю, вся наша команда (учасники зборів та команда тренерів) з 32 осіб пройшла тестування. Під час очікування результатів аналізів тренери не гаяли часу – проводили тестування фізичних та психологічних якостей учасників збору, опрацьовували інформацію щодо особливостей захворювань кожного та протипоказань для розробки та  застосування індивідуального підходу в подальших заняттях та тренуваннях. Також учасників було поділено на 4 команди. Після отримання усіх результатів з негативною позначкою ми і почали активно реалізовувати основну програму збору.

У період з 25 лютого по 9 березня до Західного реабілітаційно-спортивного Центру НКСІУ завітали 22 особи з інвалідністю по зору на реабілітацію з 10 регіонів України. Важливо зазначити, що реабілітаційні збори «Зір» поєднують одночасно людей з частковою та повною втратою зору I-II груп інвалідності. Ось і зараз з 22 учасників 17 осіб мали повну втрату зору і лише 5 осіб залишковий зір. І якщо вам здається, що такий склад групи – це невиправданий ризик, то ми знову маємо з вами частково не погодитися. Це дійсно ризик, але ризик виправданий, важливий і дуже потрібний кожному учасникові збору!

І от настав час занять: активних, цікавих і виснажливих. Насичена програма реабілітації грамотно поєднує фізичні навантаження для м’язів та інтелектуальні для мізків. Спортивні дисципліни такі, як заняття у тренажерній залі, фітбол, лижі, скандинавська хода, танцювально-рухова терапія, звичайно ж починаючи з обов’язкової щоденної ранкової гімнастики, органічно доповнюються заняттями з орієнтування та мобільності, психологічними і юридичними тренінгами, заняттями з англійської мови, заняттями з акторської майстерності та творчого дозвілля. Враховуючи діагноз кожного учасника, у роботі з групами тренерам вдавалось застосовувати індивідуальний підхід до кожного з них, одночасно формуючи відчуття командної підтримки.

Також якісно було організоване дозвілля для учасників збору – цікава піша мандрівка на Ужоцький перевал, катання на канатній дорозі, відвідування сауни та багато-багато іншого, що відбулося для деяких учасників вперше в житті.

Комплексний підхід до реалізації програми надав учасникам можливість отримання розширеного рухового досвіду та підвищення їх рухової активності. Підвищило самооцінку та сприяло інтеграції людей з інвалідністю в соціум. 

Найголовнішим досягненням проведення зимового реабілітаційно-спортивного збору «Зір» стало те, що 95% учасників стали на лижі та навчились на них вправно та спритно бігати. І протягом 12 днів вдосконалювали свої вміння у даному виді спорту. Учасникам вдалось подолати свої психологічні бар’єри та комплекси і отримати нові знання, уміння та навички з багатьох дисциплін. 

І, залишаючи гостинний Західний реабілітаційно-спортивний Центр НКСІУ, ми у черговий раз спостерігаємо, як ретельно і дбайливо кожен учасник збору вкладає до валізи нові знання, уміння і навички, як старанно записують контакти нових друзів і добрих товаришів і, найприємніше – із затамованим подихом слухаємо, як натхненно і щиро вони обговорюють історії своїх власних перемог, здобутків і досягнень, отриманих під час перебування у реабілітаційно-спортивному зборі у Карпатах та радіють за досягнення своїх друзів, підтримують одне одного. Тож можна сміливо звітувати: програму збору виконано у повному обсязі!