Команда громадської спілки «Сучасний погляд» продовжує свою активну діяльність, не зважаючи на повномасштабне вторгнення держави-агресора на територію України. Більше того, наслідком активних бойових дій стало збільшення тих, хто потребує негайної підтримки та нашої допомоги!

Реабілітація військових після втрати зору. Результати та досягнення

З 1 по 12 квітня фахівці ГС «Сучасний погляд» під орудою виконавчої директорки нашої Спілки – Олесі Перепеченко за сприяння Українського центру з фізичної культури і спорту осіб з інвалідністю «Інваспорт» та Благодійного Фонду Олександра Терещенка провели перший етап соціальної адаптації, реабілітації та відновлення для 8-ми військовослужбовців, які втратили зір та членів їх родин. Табір проводився на базі Західного реабілітаційно-спортивного центру Національного комітету спорту осіб з інвалідністю України у Карпатах.

Реабілітація військових після втрати зору. Результати та досягнення 2
Реабілітація військових після втрати зору. Результати та досягнення 3

В рамках першого етапу збору хлопці, індивідуально з тренером, опановували базові навички орієнтування з тростиною, займалися з фізичним терапевтом, освоювали сенсорні пристрої та різноманітні мобільні додатки, що полегшують життя людям з втратою зору, набували практичні вміння у кімнаті ерготерапії, де опановували кухонне приладдя, були в постійному контакті з психологом і тренерами.

Окрім практичних навичок, хлопці та ті, хто їх супроводжує, отримали безліч теоретичних знань щодо своїх прав та можливостей, способів їх захисту, перспектив подальшого отримання освіти у навчальних закладах різних рівнів за рахунок коштів державного бюджету, можливостей працевлаштування тощо.

Реабілітація військових після втрати зору. Результати та досягнення 4
Реабілітація військових після втрати зору. Результати та досягнення 5

Відновлювальна складова включала прогулянки мальовничими Карпатами, сеансами масажу, сауною та колективними посиденьками з піснями під гітару.

Для практичного закріплення набутих знань та для проведення другого етапу табору, який тривав з 12 по 18 квітня, учасники разом з особами, які їх супроводжують, та частково зміненою командою тренерів передислокувалися у привітне місто Рівне.

Реабілітація військових після втрати зору. Результати та досягнення 6
Реабілітація військових після втрати зору. Результати та досягнення 7

В умовах міської інфраструктури, вулиць, перехресть, закладів торгівлі, транспорту хлопці відпрацьовували практичні навички з орієнтування на місцевості з тростиною, подолання маршрутів, складність яких поступово збільшувалася, застосовували в орієнтуванні GPS-навігацію та інші сучасні технології.

Вчилися орієнтуватися по картах, мнемосхемах та прокладати самостійно маршрути.

Не оминали увагою тренери і осіб, які супроводжували наших учасників: для них були заняття з правильного та безпечного супроводу, комфортного облаштування житлових приміщень, ефективної комунікації з незрячими.

Також обговорювалися питання користування різноманітною побутовою технікою, критеріїв її вибору, технічних засобів реабілітації.

Реабілітація військових після втрати зору. Результати та досягнення 8

В один з днів заходу до нас долучився Олександр Терещенко, колишній заступник міністра у справах ветеранів, громадський діяч та засновник міжнародного благодійного фонду, за фінансової підтримки якого, у немалому ступені й відбувся цей табір. Пан Олександр провів відверту розмову з учасниками збору, вислухав їх пропозиції, зауваження та побажання і висловив думку про необхідність регулярного проведення подібних таборів, адже кількість захисників України, які втрачають зір, захищаючи рідну землю, зростає щодня.

Програма табору була розширена заходами пізнавально -культурного спрямування, серед яких слід відзначити відвідання Рівненської обласної універсальної наукової бібліотеки та ресурсного центру «Окуляр» на її базі, який має комп’ютерний клас для навчання осіб з порушеннями зору, безліч інших навчальних матеріалів та тактильної наочності. Для учасників табору було організовано екскурсію в «Музей бурштину». Де відвідувачам була надана можливість подивитися руками різні види бурштину та виробів з нього. Також команда учасників табору відвідала з екскурсією історико-культурний заповідник Острозький замок. Унікальність цього закладу полягає в тому, що в рамках одного з вже реалізованих проєктів ГС «Сучасний погляд» музей та його сайт був у максимально можливому ступені адаптований до стандартів доступності. Картини та інші важливі зображення, які містяться в експозиції музею, виконані рельєфно-крапковими малюнками, будівлі та споруди мають своє зменшені копії, які можна тактильно дослідити, деякі експонати можна взяти до рук, відчувши їх форму, матеріал та вагу.

Реабілітація військових після втрати зору. Результати та досягнення 9
Реабілітація військових після втрати зору. Результати та досягнення 10

Жваве підведення підсумків табору відбулось за участі представників органів Рівненської обласної військової адміністрації та місцевого самоврядування, включаючи міського голову міста Рівне – пана Олександра Третяка. Також на зустрічі були присутні керівники та представники соціальних служб, департаментів та реабілітаційних закладів Рівненщини. В ході дискусії були окреслені наявні проблеми у сфері реадаптації військовослужбовців, які втратили зір та намічені певні плани взаємодії для вирішення цих питань.

На тепер учасники реабілітаційно-відновлювального табору для військовослужбовців, які втратили зір, особи, що їх супроводжують та тренери роз’їхалися по багатьох куточках України – від Івано-Франківщини до Дніпропетровщини, від Харківщини до Миколаївщини. Ми дуже сподіваємось, що у найкоротшій перспективі, як про це зазначали учасники збору, подібний табір відбудеться знову у розширеному складі та з іншими цікавими дисциплінами. Адже життя після війни має тривати!